sunnuntai 4. elokuuta 2019

Kaksi paria tossuja

Parit tossut olen väkästänyt ja vielä mulle vähän epämukavista langoista eli 7 Veljestä ja Nalle. Totuus on kyllä se että jos äkkiä haluaa valmista niin paksummista langoista se onnistuukin. Mun vaan ei tahdo oikein kädet kestää sitä vääntämistä minkä nuo langat vaatii. Ohuemmista langoista pienemmillä puikoilla on paljon miellyttävämpää neuloa.
Näissä viiden lehden tossuissa vähensin silmukkamäärää mikä ohjeessa oli annettu ja puikotkin pienemmät mutta silti tulivat liian isot. Onhan nämä lisälämmikkeenä talvella kun laittaa ensin alle toiset villasukat. Pesin tossut käsin kun sain valmiiksi ja tulivatkin ihmeen pehmeiksi. En tiedä olisivatko yhtään pienentyneet ja huopuneet jos olisi koneessa pessyt vaikka 60:n pesussa. Testaamatta jäi, ehkä seuraavalla kerralla kokeilen samasta langasta. Aina ne jonkun jalkaan mahtuvat pienempinäkin.
7 Veljestä-lankaa kului tossuihin 87g ja neuloin 3:n puikoilla.

Toiset ovat vanhanaikaiset tossut joita kai Bosnian tossuiksikin nimitetään. Ohje löytyy googlettamalla. Olen ensimmäiset tällaiset neulonut muistiinpanojeni mukaan joulukuussa 2010 ja muistan että silloin tökki tuo etuosan kuvio ja niin meinasi tehdä nytkin. Piti taas lukea ohjetta oikein ajatuksella että sain sen itselleni ymmärrettävään muotoon. Muutenhan tossut ovat helppo neuloa kun vallan saa oikeaa posotella. Sopii siis sellaisellekin neulojalle joka ei tykkää nurjaa neuloa.
Pohjaosuuden neulomisessa olisi pitänyt vaihtaa pienemmät puikot kun tuntui että tuli aika harvaa neulosta kolmosen puikoilla. Kuluu varmaan nopeasti puhki vaikka langassa vahvistusta onkin. Pohjaanhan voisi vaikka vaihtaa paksumman langankin ja neuloa samalla puikkonumerolla.
Nalle-lankojen yhteiskulutus oli 65g ja neuloin 3:n pyöröllä. Molemmat tossut menivät eilen lankojen tuojalle eli pääsevät jalkaan mummelille joka ei pysty enää neulomaan.

1 kommentti: