torstai 4. huhtikuuta 2013

Kool-Aid värjäystestausta

Hetihän se piti tehdä testivärjäys sillä sokeroidulla Kool-Aidilla. Otin vaan tuollaisia pieniä lankanötteröitä, missä ei ole edes vyötettä mukana. Olen saanut lankoja yhdeltä vanhalta mummelilta ja osa niistä on aina akryyliä mutta näyttää näihin ainakin väri tarttuneen.

Tuossa suurimmassa on lankaa 26g ja se vaikutti kovin villaiselta. Kerä oli ihan puhtaan valkoinen. Nuo toiset olivat varmaan niitä pilkullisia luonnonvalkoisia, 7-veljestä tai mitä niitä oli yhteen aikaan kun oli sotkettu roskia hyviin lankoihin.
Värjäsin ensin tuon 26g silleen että laitoin pieneen vesitilkkaan kukkurakahvilusikallisen (pienempi kuin teelusikka) sitä mehujauhetta ja ilman sekoittamatta kaadoin sitä mehua toiseen astiaan. Sokeri mikä jäi pohjalle, huuhtelin lasiin juotavaksi. Laitoin neljä tuollaista satsia lasikippoon lisäten vettä vähän ja kastellun langan. Sitten mikroon vähäksi aikaa että kiehahti. Annoin jäähtyä vähän aikaa omassa liemessään ja huuhtelin parista vedestä. Ei se lanka minusta mitenkään tahmeaksi jäänyt. Ehkä vähän jotenkin kovemmaksi.

Noissa pienemmissä tein niin että laitoin pari lusikallista suoraan veteen, enkä lirutellut mehua pois vaan sekoittelin sen sokerinkin ja laitoin lankatupsut siihen mehuun ja mikroon. Jäähdytys ja huuhtelu. en huomannut pahemmin tahmeutta.

Enemmän joutuu käyttämään ainetta kun siinä on se sokeri mukana että voi olla että samoihin hintoihin menee niiden ilman sokeria olevien pussien kanssa.

Testattu siis on, ettei lanka siitä sentään pilalle mene että sokerissa uittaa. Tämmöisiä pieniä lankanötteröitä jos on niin niitähän voi värjätä millä vaan mikä kiinni tarttuu. Sitä en sitten tiedä että pysyykö väri miten mutta huuhdellessa ei ainakaan väriä lähde.

Joten jos on tullut ostetuksi purkki tuota mehujauhetta, niin käy se molempiin, sekä juomaksi että värjäyskokeiluihin.
Tuossa lankojen alla kansakoulussa merkkaamani pellavaliina.

7 kommenttia:

 1. Ihana väri siitä ainakin tulee!

  VastaaPoista
 2. Hyvä väri ja kiva kun testasit:)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen tämä Kool-Aid. Aion kokeilla myös jossain vaiheessa. Kässäkerhossamme pidämme Kool-Aid-illan syksymmällä.

  VastaaPoista
 4. Mukavan värin ovat langat saaneet.. Itse en ole tuota värjäämistä kokeillut, mutta ihana seurailla muiden tuotoksia =))

  VastaaPoista
 5. Hienoja tuli! Joskus olen miettinyt mitä tulisi jos värjää erivärisiä lankoja samalla värillä. Esim. keltaista sinistä vihreää ym. tulisiko niihin samaa sävyä kaikkiin. Jos vaikka jotain jämälanka peittoa tms. tekisi. Vaikka olisivat eri väriä, jotenkin se väriliemen väri yhdistäisi kaikki värit. En tiedä ehkä tämä on ihan utopistinen ajatus. Jos tuollaisen purkin jostain löydän voisi kokeilla. Kiitos kun kokeilit, nyt tiedän miten toimia.

  VastaaPoista