sunnuntai 28. heinäkuuta 2024

Vauvan asusteet

Nyt kun on niin kiire kuin kirpuntapossa eli on marjojen poimimista ja sienien keruuta ja vielä niiden putsaus ja pakkaseen laitto niin ei ehdi muuta kuin tällaisia pieniä sukkia ja kintaita neulomaan jossain välissä. Siis huilatessa noista edellisistä.

Nämä vihreät sukat neuloin jo toukokuun puolella kun pieni tyttönen tuli maailmaan. Ovat olleet siitä asti koko ajan käytössä. Lanka on pehmeää ja nukkaantuu helposti mutta eipä sitten pistele ihoa niin voi pitää vauvalla paljaassa jalassa. Myssyn samasta langasta olin neulonut jo vähän aiemmin kun sattui Dropsin sivuilla nätti malli silmään. Lanka sisältää 52% merinovillaa ja 48% puuvillaa. Sukkiin meni lankaa 32g ja neulottu 2½:n puikoilla.

Tämän harmaan yhdistelmän sain valmiiksi pari päivää sitten. Junasukat ja peukuttomat kintaat 100% alpakkalangasta. Näiden kanssa kannattaa pestessä olla varovainen ettei huovuttele niitä. Sukkiin meni lankaa 31g ja kintaisiin 17g. Neulottu 2 ja 2½:n puikoilla. 

lauantai 20. heinäkuuta 2024

Sikinsokin siksakkia

Fair Islen neulemallit-kirjasta näidenkin sukkien kuvio, Siellä on helppoja mallikuvioita kun osaa vähän matematiikkaa. Siis niin että jos tietää langan ja puikkojen koon niin voi laskea montako silmukkaa voi laittaa puikolle että kuvio täsmää. Itseäni helpottaakseni laitoin taas kantapään jälkeiset kiilakavennukset jalkapohjaan. Ei tarvinnut miettiä että kuvio jatkuu kiilasilmukoiden loppumisen jälkeen selkeänä eli oikein.

Langat olivat taas ohkaisia ja Delightiä oli kaksi jämäkerää. Siksi sukissa värierot mutta ei se käyttöä haittaa. Sukkien paino 81g. Resori, kantapää ja kärki neulottu 2 ja kirjoneuleosio 2½:n puikoilla.

lauantai 13. heinäkuuta 2024

Niinan Seinäruusut omin muunnoksin

Jälleen yksi pari Niina Laitisen suunnittelemia sukkia omin muutoksin. Ruusujen kuviot on Niinan ohjeella muuten mutta lyhensin vartta niin että tein vain yhden ruusukuvion korkeutta kolmen sijaan. Sitten pitikin säätää noita terän ruusuja niin että neuloin kärjen lähellä olevan kuvion ensin ja kärkeen ohjeessa olleen kuvion joka oli kantapään jälkeen. Kantapäänkin tein ristiinvahvistetun ranskalaisen kun se on mielestäni paremman mallinen omaan jalkaani.

Lankoina ohjeen paksuisia eli ohkaisia lankoja. Sukkien paino 62g. Resori, kantapää ja kärki neulottu 2½:n puikoilla ja kirjoneuleosio 2,75 puikoilla. Huomaan että mun pitäisikin käyttää vähän paksumpia puikkoja Niinan ohjeissa kun tuolla 2,5 numerolla tulee liian pienet sukat.

lauantai 6. heinäkuuta 2024

Sukat köynnöskuviolla

Kirjoneuleet aina vaan viehättävät. On paljon mielekkäämpää neuloa kahdella kuin yhdellä langalla. Tästäkin ollaan montaa mieltä mutta minä olen omaa mieltäni. On niin helppo neuloa kun löytää jostain kuvion joka sopii silmukkamäärään. Kun muuten tekee omilla ohjeilla niin ei tarvitse muuta kuin katsoa piirrosta. Ohjeiden luku ja niiden ymmärtäminen eivät oikein sovi mulle. 

Tämä köynnöskuvio löytyy varmaan vaikka mistä mutta itse otin kirjasta Fair Islen neulemallit. Siinä on niin selvästi kuvattu silmukkamäärät ja kerrokset eri kuvioissa. Tarvitaan siinä hiukan matematiikkaakin kun eri langoille pitää tietysti olla eri silmukkamäärät. Lankojen yhteiskulutus on 80g. Resori, kanta ja kärki neulottu 2½:n,  kirjoneuleosio 3:n puikoilla.


Aloitin sitten jo mustikankeruunkin tiistaina kuluneella viikolla. Pääsin kerrankin sellaiseen paikkaan missä kukaan ei vielä ollut poiminut. Yleensä kerään aina muiden jäljistä. Mustikat olivat jo kypsiä kun paikka oli sellainen eli kallioinen mäensyrjä jossa keväällä lämmintä ja kosteaa. Maasto on niin haastava ettei tiedä millä hetkellä on järvessä jos vähänkin jalka lipeää. Poimin yleensä käsin eli tulee suoraan puhdasta marjaa koriin. Ekan päivän saalis oli noin 5 litraa mutta olen tyytyväinen jos 3 litraa täyttyy. Se on yhden karkkilaatikon tilavuus. Tuo mun pieni kori vetää melkein 4 litraa. Olen niin tarkka poimimisen suhteen että muoviämpäri ei mulle kuulu. Ainoastaan pärekori on oikea poimimisalusta. Tämäkin tulee lapsuudesta. Äiti ei koskaan lähtenyt metsään muoviämpärin kanssa.