maanantai 29. maaliskuuta 2021

Jämälangoista sukkia

Nyt oli taas puikoilla paksumpaa lankaa kun niitäkin tuolta pussin pohjalta löytyy. Sukkapari valmistuu nopeammin kuin noista ohuista langoista mutta kyllä siltikin neulon ohuemmista paljon mieluummin. Paksut langat ja puikot eivät sovi mun käsille ollenkaan. Ajattelin käyttää vieläkin lyhyempiä pätkiä mutta sitä lankojen päättelyä ei jaksa mikään niin neuloin välillä jonkun pidemmän pätkän kerästäkin. 

Noissa suuremmissa sukissa kävi niin että sain jo toisen valmiiksi ja kuvittelin että tummanharmaasta keränlopusta olisi riittänyt molempiin teriin kun alkuperäinen kerä oli ollut 200g. No ei siinä sitten tarpeeksi ollut ja jouduin purkamaan ensimmäisestä sukasta kärkeä ja jatkamaan vielä vaaleammalla harmaalla. Eikä sittenkään tulleet kovin suureen jalkaan vaikka niin olin kuvitellut tekeväni.

Pienissä sukissa käänsin ihan tarkoituksella toisen sukan nurinpäin kun on melkein sama kumminpäin niitä pitäisi. En tehnyt kantapäätäkään vahvistettuna kun se pienillä kestää ilmankin kun langoissa on sama vahvike kaikissa. Nuo pienemmät lankajämät olivat kaikki ilman vyötteitä mutta osa ainakin 7 Veljestä paksuuden puolesta. Isompien sukkien tumma varsilanka on Regia 8-fädig.

Molemmat sukat kudottu 3:n puikoilla. Sukkien painot, pienet 60g ja isot 119g.   

lauantai 20. maaliskuuta 2021

Lyhytvartisia ruususukkia

Kyllä nyt huomaa että kevät ja kesä on tulossa kun puikoilta tippuu näin ihania kesäsukkia. Tilasin tuota arwettaa ihan tarkoituksella Lankamaailmasta kun oli tarjouksessa. Olen siitä muutaman parin jo aikaisempina vuosina neulonut. Joku lanka vaan on sellaista että se oikein soljuu puikoilla ja tästä voi niin sanoa.

Sukan aloitus on mielestäni niin mielenkiintoinen etten ole siihen vielä yhtään kyllästynyt. Aloituskerroshan tehdään ristiinluomalla silmukat vierekkäin pidettäville puikolle ja virkkuukoukulle. Itse olen tuon simpukkareunan opetellut Puikkomaisterin yksissä ystävänpäiväsukkien yhteisneulonnassa. Youtubessa on kyllä ohjetta ja Novitan sivuiltakin löytyy. 

En muuten ole oikeastaan koskaan käyttänyt sitä ristiinluontia jos ei lasketa kouluopetusta käsityötunnilla tai äitini opettamista. Tykkään itse luoda silmukat neulomalla puikoille suoraan niin ei tarvitse koskaan miettiä sitä että riittääkö se langanpätkä loppuun asti. Tässä mallissa olen oikein testannut että mikä määrä lankaa alussa riittää koko sukan varren ympäri. Ettei turhaan taaskaan jäisi ylimääräistä enempää mitä päättelyyn tarvitsee. Toisessa keltaisessa sukassa kun oikein nuukailin niin piti solmia langanpätkä lopussa luontikerrokselle että sain kieputettua viimeisetkin silmukat siihen puikko/virkkuukoukkuyhdistelmään. Kun sain luontikerroksen valmiiksi niin sain poistaa sen solmitun pätkän ja jäi 4cm langanpäätä päättelyyn.

Kukkakuvion mallin olen löytänyt aikoinaan Pinterestistä ja siihen voi käyttää lyhyempiäkin pätkiä sopivia värejä joita löytyy. Kirjonnan suoritan siinä vaiheessa kun kärkikavennus alkaa. On helpompi kirjoa kun sukan kärki on vielä auki. Muuta hankaluutta ei ole kuin se että kirjontalanka on aina jumissa jonkun puikonpään takana. En ole jaksanut siirrellä silmukoita pyöröpuikolle kirjonnan ajaksi tai erilliselle langalle jolloin takertumista ei tapahtuisi.

Kärkikavennuksen tykkään tehdä spiraalina. Kavennukset joka kerroksella ja lopussa lanka 8:n silmukan läpi. Hyvin riitti lankaa yhteen pariin tuo 50g joka kerässä on. Kirjontalankojen kanssa molempien sukkien paino vajaa 50g ja neulottu 2:n puikoilla.

perjantai 12. maaliskuuta 2021

Helmi-Orvokit

Kun noita tunnettujen suunnittelijoiden neulekirjoja on kertynyt kirjahyllyyn niin täytyy niitä välillä selata ja joku malli neuloa. Tämä Merja Ojanperän Helmi-Orvokit on helppo ja näyttävä malli. Ohjeessahan siihen on virkattu kukkaset ommeltaviksi tuohon varteen mutta sukkien saaja ei niitä tarvinnut kun sukat eivät mahtuisi saapikkaisiin varren kohdasta jos siellä kukkaset ovat. 

Taas kävi niin että vihreä lanka loppui juuri muutama kerros ennen kärkeä. Kun käyttää keriä joissa ei ole enää täyttä määrää niin täytyy sitten etsiä kaveriksi mitä sattuu löytymään. Kuvassa sitä kärjen erisävyisyyttä ei huomaa eikä varmaan käytössäkään kun ei ole sentään kyse kuin 1,5cm:n matkalta. Onneksi neuloin molempia sukkia samanaikaisesti että tuli kärki molemmissa sitten samanlainen. Lankoja meni yhteensä 66g ja neuloin 3:n puikoilla muuten mutta ihan kärkeen vaihdoin 2½:n puikot. 

perjantai 5. maaliskuuta 2021

Yökyöpelisukat pienin muunnoksin

Löytyi sopivat ja riittävästi molempia lankoja näihin sukkiin joihin käytin Lumi Karmitsan Yökyöpelilapasten mallikuviota. Pienijalkaiselle ystävälleni tein ihan lapasten silmukkamäärillä. Lapasohjeessa nuo kissojen päät ovat toisinpäin niin piti mallikuviota lukea ylösalaisin. En niin paljoa osannut laskea että mikä silmukkamäärä olisi pitänyt olla että nuo pienet täytekuviot olisivat menneet tasan  kiilakavennusten jälkeen. Ensimmäisessä sukassa taistelin ja purin sitä lyhyttä kavennusten kohtaa kolme kertaa ennenkuin tajusin ettei mene siinä kerrosten vaihtokohdassa tasan vaikka itkisin.

Lankoja kului yhteensä 70g. Molemmissa juoksevuus 100g/420m. Neuloin alkuresorin, kantapään ja kärjen 2:n puikoilla. Kirjoneuleosuuteen käytin 2½:n puikkoja.