tiistai 7. elokuuta 2012

Mustikassa

Täytyy jotakin itsestä ilmoitella kun on sentään uusi blogi kyseessä. Vaan kun ei tahdo ehtiä päivittämään. Se on tuo mustikkametsä vienyt mennessään. Kauniilla ilmalla menee päivä rattoisasti siellä mutta on niitäkin päiviä kun ehtii metsään, niin saa melkein samantien lähteä pois kun roppasee vettä niskaan.  Eilinen ja sunnuntai olivat ihanteellisia poimimisen kannalta.

Onko kellään semmoista havaintoa, että alkuun kun aloittaa poimimisen ja hakee aina vaan parempaa paikkaa, eikä tahdo löytyä mieluista. Sitten kun aikansa poimii muiden jäljellejättämiä ja on aikomus lähteä jo pois, niin löytyy vasta semmoinen paikka missä kukaan ei ole vielä ollut.

Olin eka kerran tänäkesänä mustikassa 18. heinäkuuta. Nyt olen käynyt 6 kertaa ja alkaa olemaan jo riittävästi pakkasessa talvisia puuronpäällyksiä. Olen hidas poimija, käytän kyllä poimuriakin mutta aika paljon kerään ihan käsin. Vaikka olen oikeakätinen, niin mustikanpoiminta vasemmalla kädellä käy näppärämmin. Mieluusti poimin ihan puhdasta, että melkein saisi suoraan korista pakkaseen laittaa. Ei sinne montaa roskaa mukaan menisi. Eilenillalla tulin kotiin siinä 19:n paikkeilla ja hetken huilattuani perkasin vielä ne marjat. Minulla on kaksi koria johon kaadan poimuriin keräämäni marjat. Korit eivät ole suuren suuria. Molempiin menee tuo poimuri täyteen kerättynä 2x ja vähän päälle. On muuten parempi tämä 70-luvun alumiininen kuin uudemmat.

Kuuden tunnin saalis on kiloissa vain noin 4,5-5kg. Marjakaverini sanoikin eilen kun valitin etten saa paljoa aikaiseksi, että olen käsityön tekijä ja eipä sormenpäillä suuria määriä pidemmässäkään ajassa saa kerättyä. Niinhän se taitaa olla. Pääasia että saan semmoisen määrän kerättyä että talveksi riittävät.8 kommenttia:

 1. Minä en ole poiminut yhtään mustikkaa tänä kesänä! Tai no, muutaman olen syönyt. Lähimetsässä ei kasva mustikoita, vain varpuja, enkä ole viitsinyt lähteä kauemmas. Tosin pakastinkin on jo täynnä muita marjoja :D

  VastaaPoista
 2. Niin olen minäkin kuule todellea hidas poimimaan mustikkaa, miehen kanssa en viitsi enää edes mennä marjaan, se poimii niin nopeesti ja ihan puhdasta... sitten harmittaa, kun on sentään paljon pidempi "kokemus" mustikan poiminnasta. No ja entäs lapset, nekin poimii niin nopeesti, enää Ellalle pärjään ja hänellekin vaan sen takia, että tuo pomppii paikasta toiseen ja syö melkein kaiken mitä kerää. Ja ainahan se apaja löytyy just kun olet kotiin lähdössä, eikä siitä kotiin menosta tule mitään. Täällä nyt on kyllä aika huonosti mustikkaa, niin enemmän tuo on mennyt metsässä kävelyksi (onneksi on viimevuodelta vielä jemmaa aika lailla ja nekin täytyy syödä)

  VastaaPoista
 3. Hyvin tutulta tuntui tuo parempien mustikka paikkojen etsiminen. Mie kun ukon kans menen metsään hän jää het poimimaan. Mie ramppasen etsien sitä parempaa paikkaa. Si kun pitäis jo kotia päin nokka kääntää huutelen yleensä ukolle: tuu tänne, tääl on rutosti marjoja. Arvaat ettei hän ainakaan kovin ilahdu hyvästä marikostani :D

  VastaaPoista
 4. Kerran oon mustikkametsään ehtinyt ja silloinkin alkoi satamaan. Ja tietty just löytyi hyviä mättäitä kun sade alkoi. Ja kun sataa koko ajan, ostin mustikkani tutulta poimijalta valmiiksi perkattuina ja osin pakastettunakin, kymmenen sankollista on nyt pakkasessa ja se riittää. Lapsille tosin jaan osan. Käsin on ihanaa poimia, vaikka se on hidasta.

  VastaaPoista
 5. Mulla on diili miesystäväni kanssa: hän poimii marjat metsästä ja tuo mulle. Minä sitten perkaan ja pakastan. Näin täyttyy pakastin jo kolmatta syksyä :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos siitä viestikentän vinkistä, minullekin bloggeri on uusi ympäristö!
  Olen joskus yrittänyt laittaa vanhaan blogiisi viestiä, mutten onnistunut. Sinulla on hienojen käsitöiden lisäksi upeita kuvia!
  Mustikat poimin K-marketin edestä laatikoissa, minulla on huonossa kunnossa selkä ja silloin kun vielä metsään uskaltauduin kerurin kanssa, lopputuloksena oli kaksinkerroin könkkäävä mummo :)

  VastaaPoista
 7. Poimurilla keräsin 40 minuutissa ämpärillisen :)

  VastaaPoista
 8. Miulle käy juuri noin, kun on lähdössä pois, löytyy se paras paikka.

  Tänä kesänä tosin löysin yhden paikan, josta keräsin ämpärillisen alta tunnin.

  VastaaPoista